Du är här
Hem > Lär känna > Spelarpresentation – Nick Hedberg från Falun-Borlänge GK

Spelarpresentation – Nick Hedberg från Falun-Borlänge GK

Nick Hedberg är född och uppväxt i Falun och har spelat för Falun-Borlänge hela sitt liv. 18 åringen beskriver sig själv som en person som varit galen i sport och väldigt tävlingsinriktad med en stor vinnarskalle hela sitt liv.” Nick som slog sitt första golfslag redan innan han fyllt två år på sin familjs egenbyggda range med utslagsplats och ett nät framför hade gröntkort redan som femåring.  
Förutom golf har fotboll, innebandy, längdskidor och hockey varit sporter som testats och avslutats. Hockeyn var det som han höll på med längst men vid 15 års ålder lades allt fokus på golfen. Nick studerar numera på RIG i Helsingborg.
Namn: Nick Hedberg
Ålder: 18 år
Klubb: Falun-Borlänge GK
Tränare: Hans Larsson, Lars Hägglund och Camilla Bryngelsson (mental tränare).
Klubbor:
Driver: Ping G30, 9 graders,
Spoon: Titleist, 15graders, 915F
Hybrid: Titleist, 816H, 19 graders,
J4:Titleist, 716
J9-j5:Titleist, Ap2, 716
Wedge:Titleist, sm6 48/08/F 52/08/F ,56/10/S ,60/08/M
Putter: Ping, cadence tr rustler

Hur summerar du 2017

– Förra året skulle jag vilja summera som ett väldigt lärorikt år med många nya erfarenheter och flera bra resultat. Jag fick möjligheten att debutera på Swedish Golf Tour (SGT) tack vare att jag lyckades få en kategori från kvalskolan 2016. I min debut spelade jag Fjällbacka Open och lyckades klara cuten och slutade tillslut 42:a plats efter ett sämre tredje varv (71-71-75). Jag spelade även tre andra tävlingar på SGT under året men lyckades tyvärr inte klara någon kvalgräns mer men det var väldigt lärorikt att få spela på en nivå över och ta få nya lärdomar och erfarenheter från en nivå över mig. Jag spelade även en hel del på Skandia Tour Elite och lyckades komma 5:a på Skandia Junior Open med scorerna (72-72-68). Jag hade som mål inför säsongen att vinna minst en tävling och det lyckades jag tidigt på säsongen genom vinsten på Galvin Green Junior Open på Växjö GK. Jag hade flertalet stabila och bra varv i slutet av 2017 men tyvärr skadade jag tummen och missade mina sista tävlingar och kvalet till SGT. 
Nick Hedberg

Du spelar för en klubb som inte har lika lång säsong som de i södra Sverige.

– Sedan tre år tillbaka bor jag i Helsingborg under skolåret och pluggar på Riksidrottsgymnasiet och därmed tillbringar jag inomhussäsongen där. Under vintertid har vi en golfhall som bara ligger 3 minuters promenad ifrån elevboendet. I golfhallen har vi ett putt-rum med lite break på några av hålen och vi har även en slag-hall med ca 8 slagmattor och för att kunna filma själv har vi en dator och två filmkameror som vi har tillgång till. Vi har även en liten närspelsmatta så vi kan träna korta chippar och loobar. Om vädret vill sig finns det även möjlighet att spela på någon av niohålsslingorna på Vasatorps GK även under vintern. 

Hur tänker du inför 2018 med träningsupplägget

– Först och främst sätter jag mig ner och reflekterar på hur säsongen varit och vad som behövs förbättras för att komma närmare mina mål. Jag lägger upp en utvecklingsplan som klart och tydligt står vad jag behöver utveckla inom varje moment. Jag sätter upp tydliga planer och försöker att jobba lite extra på moment i perioder (inte allt på samma gång).

– Dosen fysträning ökar under lågsäsong och jag försöker jobba med fysplaner som sträcker sig ungefär 6 veckor eller tills jag når ett mål för att fysträningen blir roligare med omväxling, tränar min atletiska förmåga mer när jag inte kör samma övningar hela tiden och efter 6 veckor kan jag utvärdera min förra plan och sätta en ännu bättre. I början av lågsäsongen fokuserade jag på att bygga upp mig- körde hypertrofi och hade som mål att gå upp i vikt och styrka som kommer hjälpa mig i längden i att hålla mig skadefri och slå längre. Allt eftersom har jag lagt in färre och färre repetitioner i seten för att utveckla min maxstyrka. Nu i början på mars börjar lägga in mer fart pass och färre styrkepass för att förbereda mig inför säsong och öka min hastighet på klubban.

– Golfträningen under vintern har jag fokuserat en del på tekniken men har inte så stora tekniska arbeten som behövde göras under vintersäsongen det var mer finslipning och hålla koll på mina tendenser. Ju närmare säsong jag kommer ju mer målträning och rutinträning jobbar jag med. 

 

Du lägger mycket fokus på det mentala spelet också

– Ja det stämmer. Ett viktigt projekt för mig har under vintern varit det mentala, förmågan att komma till mitt optimala tillstånd inför varje slag. Att jobba på de under vintern gå inte till 100% då beslut och yttre faktorer inte kan påverka mitt tillstånd när jag står i hallen och tränar. Istället har jag till en början jobbat en hel del med mindfulness och försöka hitta mitt tillstånd då jag presterar mitt bästa. Jag har min rutin klar och tydlig för mig och varje del i den har ett tydligt syfte som ger mig förutsättningarna för att slå ett bra slag. Jag har även börjat använda Focusband. Focusband är ett pannband du sätter på huvudet som mäter din hjärnaktivitet. Och syftet med bandet är att du ska hitta ditt “gröna” tillstånd där du går på din instinktiva förmåga istället för att tänka hur du ska göra. Focusband används till exempel av Jason Day och jag tror verkligen det kan lyfta min rutin och mitt spel. 

Säsongen 2018, vilka förväntningar har du

– Jag ser fram emot säsongen enormt mycket! Jag har tyvärr ingen kategori för att få spela på SGT i år men jag ska försöka komma in på handicap på någon tävling i alla fall. Men mestadels under året kommer jag spela Future series, Teen Tour Elite och kanske någon enstaka JMI. Jag försöker inte sätta några speciella resultatmål för säsongen utan jobbar mer med processmål som jag vet tar mig framåt mot resultaten jag vill ha. Jag har processmål som jag jobbar med varje rond och andra mål som är över en längre tid. Ett exempel är att hålla mig i nuet (inte sväva iväg i dåtid eller framtid) och fokusera på vad som händer här och nu under ett varv.

– Ett annat mål jag jobbar med dagligen är att vara i mitt optimala tillstånd så ofta som möjligt under ett varv och i vardagen. 

Favoritbana

– Då måste jag faktiskt säga Vasatorps Classic Course som räknas som andra banan på klubben men personligen tycker jag om den mer än TC då den är tuffare från tee och ofta i fint skick. Annars skulle jag gärna åka till Dubai och spela Jumerai Golf Estates någon gång men det vore mäktigt att göra. 

Vi tackar Nick för pratstunden och önskar lycka till med 2018!

/Mathias

Kommentera

Top
Hoppa till verktygsfältet