Du är här
Hem > Lär känna > GolfUppsalas Isabell Ekström –  Min främsta styrka i spelet är min driver!

GolfUppsalas Isabell Ekström –  Min främsta styrka i spelet är min driver!

”Isabell är otroligt motiverad och träningsvillig, envis som tusan helt enkelt, precis som man behöver vara för att nå framgång inom Golfen. Hon förstod också tidigt vikten av en bra fysik och har under senaste åren jobbat på bra med den delen parallellt med hennes golfteknik. Det vi har jobbat på rent tekniskt senaste tiden är att kunna få ut hög klubbhastighet, med bibehållen repeterbarhet, då hon tidigare hamnat i en del positioner som skapat behov av kompensationer. Följdeffekten har då varit tappad hastighet och repeterbarhet. Enkelt och kraftfullt siktar vi på med andra ord.” Orden kommer från hennes tränare Fredrik Hedlund.

Förutom seger direkt i inledning av säsongen på Grand Opening då tillsammans med kompisen Alice Sundberg så har hon en seger i Galvin Green Junior Open på Växjö GK och flera fina placeringar med sex topp 10 placeringar under 2017. Lär känna Isabell Ekström från GolfUppsala.

Namn: Isabell Ekström
Klubb: GolfUppsala
Ålder: 19 år
Tränare: Fredrik Hedlund
Klubbor:
Driver: Taylormade M1 10,5 grader
Woods: Taylormade M2 3:a och 5:a
Hybrid: Taylormade M1 4:a 22 grader
Järn: Taylormade PSI, 4-p
Wedge: Taylormade MG, 50,56,60 grader
Putter: Taylormade Spider Tour Red

Fyra snabba frågor

Vem har du helst som caddie:  Pappa
Morgon eller kvällsmänniska: Kvällsmänniska
Antal timmar golfträning i veckan: Ca 30 timmar golf sedan blir det några timmar fys på det.
Bra slag men otur eller dåligt slag men tur: Bra slag men otur

Bakgrund

Isabell som i princip är uppväxt på en golfbana började spela golf redan som fyraåring. Hennes pappa började då att designa och bygga Söderby GK utanför Uppsala. Hon har så länge hon kan minnas haft golfbanan utanför sitt sovrumsfönster. Trots detta var det inte bara golf som gällde. Isabell har växlat mellan fotboll och golf från det att hon var 11 fram tills 14 års ålder. Till sist så blev det golfen. Med 100 meter ner till rangen och putting greenen samt närspelsområde princip i sin trädgård blev valet enkelt – Jag har alltid gillat att träna så för mig har det varit perfekt att ha så nära till golfbanan. Jag kunde och kan även nu gå och träna precis när jag vill och det passar mig perfekt.

 

College framöver

Isabell ska precis som flera andra svenska golfare studera på Campbell University i USA från hösten 2017. Förutom Isabell så åker också Pontus Nyholm och Erik Nordlund över nu i höst. På skolan går redan flera svenskar.

 Vi blir ju tre som åker över dit i år, vilket ska bli kul. Sedan går det några där nu. Jag är väldigt taggad på att åka över och det ska bli kul att prova på något nytt. Vi har fått vårt tävlingsschema för säsongen och jag har haft bra kontakt med coachen så jag vet vad som väntar när jag kommer över.

 

Vad har du för förväntningar och mål med college?
 Jag är vanligtvis ganska duktig med att vara hård mot mig själv med höga krav och förväntningar. Men nu i början när jag kommer över ska jag försöka vara lite snällare mot mig själv och inte sätta alldeles för höga mål eller ha för höga förväntningar. Det är en ganska stor omställning att flytta dit själv och bo ensam, så det kan ta ett tag att hitta rätt. Går inte golfen 100 % procent som jag vill i början är inte det hela världen och det kan ha sina orsaker med flytt och så vidare. Så målet är att låta det ta den tid det tar och successivt låta golfen komma ju mer man kommer till rätta. Men målet är ändå så klart att få spela lite tävlingar under hösten här. Sedan till våren när man kommit till rätta blir det nog lite tydligare mål och högre förväntningar.

Det blir annorlunda för er när ni åker över till USA. Era tränare som ni haft daglig kontakt med kommer inte kunna stötta på samma sätt. I ditt fall Fredrik Hedlund. Hur löser ni det och hur förbereder du dig?

– Jag har tränat en hel del svingteknik i år, dels för att jag ska lära mig så mycket som möjligt om min egen sving så att jag ska kunna lösa problem själv som kan uppstå i svingen när jag väl är i USA. Sedan har jag även tränat en hel del teknik för att bygga en så pass bra grund som möjligt så att jag inte ska behöva fokusera lika mycket på det när jag åker över sedan. Utan då gäller det att scora. Utöver svingteknik har jag tränat för att bli bättre på de områden där jag har varit lite sämre, vilket jag hade gjort ändå. Men det har varit mycket fokus på svingteknik. I år har jag även valt att tävla mindre för att inte vara sliten mentalt och i kroppen när jag åker över. Istället har fokus legat på några större tävlingar, träning och vara med familj och vänner som man sedan inte kommer träffa på ett tag.

Isabells tränare Fredrik Hedlund säger såhär om upplägget
– Rätt så mycket fokus har legat på att hon själv skall få en bättre förståelse kring hennes teknik, då hon under tiden på College kommer att behöva kunna driva sin egen teknikträning på ett annat sätt än tidigare. Om och när problem dyker upp vet hon numera var i verktygslådan hon ska leta, vilka övningar hon behöver drilla och vad hon behöver hålla koll på när hon till exempel filmar sin egen teknik. Dagens teknik gör det också enkelt för mig att kunna kolla på det hon filmar och ge feedback. Skulle hon köra fast fullständigt vet hon också att jag inte har något emot att sätta mig på ett plan till USA =)

Styrkor och svagheter i ditt spel
– Min främsta styrka i spelet är min driver. Även om jag har en dålig dag så lyckas jag oftast sätta drivern i spel vilket skapar möjligheter för att kunna skjuta bra scorer. När formen är god skulle jag även säga att mitt järnspel är en av mina starka sidor, då jag ger mig själv en hel del bra birdielägen. Mina svagheter i spelet är puttning och närspel. Även då jag ger mig en hel del birdiechanser är jag lite sämre på att förvalta dem. De områden i närspelet jag skulle vilja förbättra är främst runt omkring greenen. Detta för att jag skall kunna få ihop vettiga scorer även under de lite sämre dagarna. Wedgespelet är jag nöjd med, men runt omkring greenen vill jag bli riktigt, riktigt bra.

 För de som inte känner till ditt spel. Hur lägger du upp spelet ute på banan?
– Jag blandar lite mellan offensivt och defensivt. Offensivt när det går och defensivt när det behövs. I och med att drivern är min starka sida så kan jag välja den med självförtroende även när fairway är relativt smal och därmed blir det ofta lite mer offensivt. Så fort jag har möjlighet att gå för flagg så gör jag det, men ibland behöver man backa och mer positionera ut bollen på green och då gör jag det. Jag gillar att spela offensivt, när jag har dagar då mitt järnspel och wedgespel är bra, då kan jag gå för allt. Men oftast är jag relativt bra på att välja mina lägen och känna av situationen.

Mest minnesvärda framgång
– Jag och en klubbkompis var iväg och spelade två JMI-tävlingar på en helg förra året. Vi spelade ena på Sotenäs GK och den andra på Vadstena GK (det var en bra bit mellan dem två). På inspelet och dagarna innan hade jag inte slagit bollen speciellt bra så jag hade inga höga förväntningar direkt. Men jag lyckades spela bra på båda tävlingarna och tog mig till och med till särspel i de båda. Jag förlorade särspelet på Sotenäs och vann på Vadstena. Det är en helg jag sent glömmer.

Målsättningar
– Jag satsar på att komma så långt som möjligt. Målet är etablerad spelare på LPGA och att få spela majors och Solheim Cup. Jag kommer fortsätta träna på för att bli bättre och bättre. Sedan kommer jag ta det steg för steg för att nå mitt mål.

Avslutningsvis något som andra inte vet om dig?
– haha, Jag var med och sjöng i en High School Musical uppsättning när jag gick i 5:an. Jag och min klass uppträdde på en stor scen mitt i Uppsala. Det var succé!

Tack Isabell och lycka till med collegelivet!
/Mathias

Andra intervjuer på Svenskjuniorgolf
Pi-Lillebi Hermansson
Linnea Ström
Frida Kinhult
Linnea Ström
Ellen Andersson
Ingrid Lindblad
Andrea Grimberg-Lignell
Corinne Vidén

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Top
Hoppa till verktygsfältet