Du är här
Hem > Lär känna > Stockholm GK´s Alice Sundberg – jag älskar att träna och är oerhört målmedveten!

Stockholm GK´s Alice Sundberg – jag älskar att träna och är oerhört målmedveten!

Med nio topp 10 placeringar i år och en seger som kom på Drottningholms 36.an för ett par veckor sedan kan man inte tro att Alice Sundberg från Stockholms GK endast satsat helhjärtat på golfen de senaste två säsongerna. I Skandia Tour har hon en stadig plats på Elite och slutade delad 7.a nu senast på Skerike GK.

Namn: Alice Sundberg
Klubb: Stockholms GK
Ålder: 17 år (18 år i december)
Tränare: Peter Michols (Österåkers gymnasium), Johan Orrgård/Pelle Jacobsson (Stockholms GK)
Klubbor:
Trä: Ping
Järn: Ping
Putter: Scotty Cameron
Wedgar: Titelist
Övrigt:
mycket mat.

Från Skandia Tour Regional till Skandia Tour Elite redan första säsongen

Alice har satsat helhjärtat på golfen de senaste två säsongerna och som hon gjort det. 2016 vann hon några tävlingar, men då hade Alice inte spelat mycket tidigare så hon fick börja på Skandia Tour Regional. Alice vann direkt och blev uppflyttad till Skandia Tour Riks. Där hon spelade i två omgångar och vann matchspelet i omgång 3. I och med detta flyttades Alice upp i Skandia Tour Elit inför omgång 4. I år har hon haft en stadig plats på Elite.

– Jag började spela golf när jag var kanske 10 år främst för att min bror spelade.  Eftersom jag bara har tävlat seriöst i golf i två säsonger så har målsättningen främst varit att spela många tävlingar, bli uttagen till några större tävlingar, blir högre rankad och få en lägre snittscore. 

Det har inte varit självklart att det skulle bli golf, du har stora framgångar i en annan sport. Berätta!

– Min huvudsport fram tills jag började gymnasiet var simning. Jag simmade på elitnivå först i Danderyds sim och sedan i Täby sim. Jag har bland annat ett guld i 1500 meter frisim från ungdoms SM. Simmade mitt första SM när jag var 12 år och var även med i ungdomslandslaget. Simning är en fantastisk sport och otroligt tränings- och tävlingsintensiv. Som mest simmade jag 11 pass i veckan, både innan skolan och efter.

I slutet av högstadiet började jag tycka golf var riktigt kul och i och med det funderade jag på att prioritera om och söka till ett golfgymnasium i stället för till simgymnasium. Jag sökte till RIG i Uppsala, men kom inte in och började i stället på NIU Österåkers gymnasium vilket har varit riktigt bra.

College 2018
Campbell University är på väg att bli rena svensklägret för svenska golftalanger. På skolan idag går Jesper Svensson och från i år även Pontus Nyholm och Erik Nordlund samt Annelie Sjöholm, Desiree Andersson och Isabelle Ekström som ni snart kommer få lära känna på Svenskjuniorgolf har precis åkt över tillsammans med Pontus och Erik.

Nästa år är det redan klart att du åker över?
– Ja det stämmer är klar för Campbell University in North Carolina hösten 2018. Collegeprocessen gick väldigt fort och allt var klart redan i januari. Ser mycket fram emot College! Skolan har ett mycket bra golflag och jag hoppas att kunna utveckla min golf under tiden där. Träningsanläggningen ser helt fantastisk ut!

Go Camels!

länk till Campbells Atlethics

De två åren du nu har spelat helhjärtat vad minns du mest?
– Den största framgången än så länge (under två säsonger) var när jag vann min match mot Sara Kjellker i Spanien oktober 2016, vilket var avgörande för att Stockholms golfklubb skulle vinna JSM klubb lag. Det var en speciell känsla att tillhöra laget och få avgöra tävlingen.

Du har berättat att du har mycket att tacka simningen för nu när du satsar helt på golfen och att du själv tycker att du har förutsättningarna.  

Simningen har format mig som person och gjort mig väldigt fokuserad och disciplinerad. Jag har en väldigt bra grundfysik, är stark och slår långt. Jag tror också att jag har förutsättningarna för att nå en hög nivå inom golfen eftersom att jag älskar att träna och är oerhört målmedveten.

Hur är det med ditt golfspel då, styrkor och svagheter och spelstrategier?

– Jag arbetar med att kontrollera mitt humör bättre. Har jag spelat ett dåligt hål kan jag lätt tappa nästa hål också. Styrkorna har jag i min grundfysik. Slår långt och älskar att träna. 

– Jag har inte någon särskild strategi som jag följer varje tävling. Mitt spel beror mycket på hur jag känner inför aktuell bana. Men något som jag försöker undvika är att ha långa inspel på par fyror och par femmor, vilket betyder att jag försöker slå drivern så mycket jag kan. Sedan går jag mycket på känsla, när jag står vid bollen och ser hur läget är kan jag ta beslut om hur jag ska slå. Golf är inte en sport där du vet exakt vilket läge du kommer att få och därför tycker jag att strikta spelstrategier kan vara vilseledande. 

Vad gör du när du varvar ner från all träning? – Jag målar med olja och tecknar, har mängder, säkert 50 tavlor hemma som jag gjort. Det är otroligt avkopplande att uttrycka sig i färg och form.

Hur ser det ut framöver nu innan du åker till college
– Nu ska jag spela två tävlingar till i år. Avslutar med JMI finalen. Nästa säsong är planen är att tävla mer internationellt. Sverige först, sedan internationellt! slutmålet efter college är att bli professionell!

 

Tidigare intervjuer med spelare

Linnea Ström
Ellen Andersson
Ingrid Lindblad
Andrea Grimberg-Lignell
Frida Kinhult

 

Kommentera

Top
Hoppa till verktygsfältet