Du är här
Hem > Lär känna > Rankad 10.a i världen – Lär känna Linnea Ström från Göteborgs GK

Rankad 10.a i världen – Lär känna Linnea Ström från Göteborgs GK

Sveriges högst rankade amatör på världsrankingen, plats 10, och hon är fortfarande junior. Göteborg GK’s Linnea Ström imponerar verkligen. Men Linnea ska tacka sin bror för att hon spelar golf. – När jag var ca 13 år var jag tvungen att välja en sport och då blev det golfen för min storebror Adam spelade mycket. Jag skulle säga att han är anledningen till varför jag valde golfen. 

28429870065_b9e02e291b_k
Linnea Ström                                                                                                                                           foto: Göran Söderqvist

Namn: Linnea Ström
Hemmaklubb: Göteborgs GK
Född: 1996
College: Arizona State University
Klubbor i bagen:
Titleist klubbor hela sitt liv.
Wedgar: 52, 56 och 60 grader.
PW-j4.
Sedan har hon en hybrid och en j3 som varieras mellan. (J3 i mycket vind).
Spoon och en driver. Drivern är favoritklubban!

Bakgrund
Linnea höll i en golfklubba för första gången när hon var fyra år gammal. Uppvuxen i Hovås söder om Göteborg precis vid golfbanan. På somrarna åkte hon och familjen till Örebro där hennes mamma växte upp och hon spelade golf varje sommar på Lanna GK. Linnea gick på Idrottsgymnasiet Katrinelund som ligger inne i Göteborg. Flera segrar i Sverige på bland annat Skandia tour Elite, gav Linnea möjligheten att få spela Spanish International Amateur Championship 2014 och Ungdoms-OS i Nanjing 2014 i par med Marcus Kinhult. Linnea vann båda tävlingarna!

Nu 16 år efter hon höll i sin första golfklubba går hon sitt andra år på Arizona State University där hon spelar college golf för Sun Devils. – Jag är väldigt nöjd med mitt val att åka till USA, jag har utvecklats både som person och golfare.

linnea strom
Linnea efter segern i Spanish International Amateur Championship 2014                                      foto: Svenska golfförbundet

 

Vad anser du själv är dina styrkor och vad har college gjort för ditt spel

-Absolut min ’ballstriking’ är min styrka i mitt spel. Jag har mer att göra på green med min puttning framförallt. I USA har Jag utvecklat min kapacitet som golfare. Jag har haft många rundor där jag gått väldigt lågt och det är ett steg framåt och visar att kapaciteten för att gå ännu lägre finns där. Jag tycker mitt spel har blivit stabilare och tekniken börjar sitta på plats.

-Mina coacher i USA är lite annorlunda mot vad jag är van vid i Sverige, men jag är extremt nöjd med dem. Jag har två kvinnliga coacher och de är som extra mammor för mig. Jag sköter min träning ganska mycket själv och har min tränare Ola Lindgren i Sverige som jag skickar svingvideos till nästan varje dag.

Hur är livet på college skulle du säga

– 
Mitt liv på college är underbart. Det är mycket som är annorlunda mot Sverige. Men kvalitén på tävlingarna vi spelar är väldigt bra och vi spelar mot toppamatörer från hela världen. Banorna är oftast uppsatta hyfsat långt och tufft. Vad jag har hört från de flesta andra spelarna, så är våra banor en mix mellan Symetra Tour och LPGA tour banor.

-Det tuffa med college är tidsanpassning. Ett dygn är inte längre än 24 timmar och du måste hinna med skola, träning, fys, sova och återhämta sig. Jag tror att college är en grym förberedelse inför proffslivet.

linnea ström
Linnea Ström svingar mot nya framgångar?                   foto: Svenska golfförbundet

Målsättningar i år
-Målsättning den här säsongen är att vinna Nationals med mitt collegelag. Vi har två tävlingar kvar och förhoppningsvis spelar vi bra och tar oss hela vägen till Nationals som spelas i slutet av maj. Säsongen har gått bra hittills så vi har höga förväntningar på de resterande tävlingarna. Sedan åker jag hem till Sverige över sommaren och då är mitt mål att träna så mycket som möjligt med min tränare Ola Lindgren och prestera så bra som möjligt på de tävlingarna jag kommer spela. Jag åker tillbaka till USA i mitten på augusti igen.

Först ska Linnea spela klart säsongen i USA men när hon kommer hem kommer hon spela några tävlingar för Swedish golf team som British amateur, Lag-EM m.m. Eventuellt också någon tävling på Future series och sen även kvalet till British open en tävling Linnea fick spela 2015.

Mycket rutin redan
Några fakta om Linneas resultat så här långt i karriären:

  • Slutade topp 10 i fyra av hennes sju första tävlingar på college. Varav två andra platser.
  • Slutade på andra plats i 2015 Ladies British Open Amateur Championship
  • Vann 2014 Spanish International Amateur Championship.
  • Guld i Ungdoms-OS mixed klass i Nanjing 2014 tillsammans med Marcus Kinhult.
  • Guld både 2013 & 2014 i European Team Championship.
  • Vann 2013 Polo Golf Junior Classic
  • Nuvarande säsong i USA har Linnea åtta topp -10 placeringar.

Utöver ovanstående har Linnea ytterligare 12 segrar i sin karriär där den första segern kom som 10 åring när hon vann en Skandia tour på distriktsnivå.

Linneas tränare Ola Lindgren om Linnea
-Linnea jobbar lugnt och metodiskt med fokus på långsiktigt utveckling. Hon är en perfekt hybrid mellan en utpräglad tävlingsmänniska och en process-styrd individ. Linnea har på ett bra sätt gått igenom omställningen mellan junior- och seniornivå. Det blir det spännande att se hur hon klarar nästa karriärövergång när det är dags att bli proffs inom några år.

Vad rankar du som mest minnesvärt så här långt
-Det var när jag tillsammans med Marcus Kinhult vann Ungdoms OS guld i Kina. Detta är mitt bästa minne för det var en väldigt speciell upplevelse som du kanske bara får chansen att uppleva en gång i ditt liv.

linnea ström och marcus kinhult OS
Marcus Kinhult och Linnea Ström inför Ungdoms OS 2014, en tävling som de vann!                       foto: Svenska golfförbundet

Någon annan spelare som du vill lyfta fram i år

-Jag tror att Amanda Linnér från Hills GK kommer ha ett bra år. Hon har redan startat säsongen bra med toppplacering på Annika Invitational i Orlando och förra veckan vann hon Franska Öppna.

Avslutningsvis Linnea, något som inte alla vet om dig
-Haha, jag har extremt stor fobi för sniglar, så tur att jag bor i Arizona där det inte finns några. Här har vi bara massa ormar (som inte är speciellt trevligt heller).

 

Tack Linnea och lycka till med avslutningen i USA med Regionals och Nationals med ditt skollag!

 

/Mathias Widdgård

Andra intressanta intervjuer på hemsidan:

Emma Thorngren
Fabian Sundén
Viktor Hagborg Asp
Tilda Larsson
Christoffer Pålsson
Frida Kinhult
Pontus Nyholm
William Östlund
Pi-Lillebi Hermansson
Johannes Axell

Svenskjuniorgolf.se är en hemsida som kommer följa svenska golfjuniorer (13-21 år) under året som kommer.

Svenskjuniorgolf följer de svenska golfjuniorerna under 2017 både internationellt och i Sverige, då främst på Skandia tour Elite men även juniorer som deltar på Future series och Swedish golf tour. De flesta tävlingar kommer kunna följas live på Twitter och Facebook.

Sidan kommer presentera spelare med intervjuer, nyheter om tävlingar både i Sverige och Internationellt samt utförliga rapporter och reportage från de svenska tävlingarna.

twitter: @swejuniorgolf
Instagram: svenskjuniorgolf
Facebook: svenskjuniorgolf
bilder från tävlingar finns på:
Flickr: www.flickr.com/photos/svenskjuniorgolf

 

 

2 thoughts on “Rankad 10.a i världen – Lär känna Linnea Ström från Göteborgs GK

Kommentera

Top
Hoppa till verktygsfältet